Tips Hamil untuk Pasangan Jarak Jauh

cara mengira waktu subur

Zaman sekarang sudah semakin ramai pasangan yang duduk asing dengan pasangan mereka. Ada di Kedah, isteri di KL, ada di Johor Suami di Perak. Paling trend juga, suami outstation kerja di oversea.

Bagi pasangan yang baru kahwin, yang belum mendapat anak, kadang-kadang ini mencari satu tekanan sebab sudah berbulan-bulan masih tidak hamil. Dan pasangan juga perlu fahami, kehamilan satu janin adalah apabila hubungan suami isteri berlaku pada waktu yang sepatutnya dan keadaan yang mencukup syarat untuk hamil.

Tips 1

tips hamil pasangan jauh

 

Ketahui kitaran haid anda dengan betul. Ia dapat membantu untuk anda merancang untuk mengetahui waktu subur anda. Jadi rancang untuk berjumpa untuk membuat hubungan suami isteri pada waktu subur anda. Jika waktu tersebut anda terlepas, jadi kena tunggu bulan seterusnya. Ini adalah kerana, telur wanita hanya dilepaskan semasa waktu subur sahaja.

Tetapi sekiranya kitar haid anda tidak stabil, stabilkan kitaran haid anda terlebih dahulu.

Tips 2.

cara mengira waktu subur
cara mengira waktu subur

Wanita perlu belajar untuk membaca tanda-tanda daripada badan-badan mereka, sebagai contoh lendir serviks yang tebal dan berwarna putih, suhu meningkat dan serviks lembut menunjukkan masa yang paling subur bulan tersebut.

Tips 3

Memberi tumpuan kepada situasi semasa berhubung; apabila kepuasan seks pasangan wanita, sperma lebih mampu perjalanan sehingga melalui faraj kerana serviks membesar semasa orgasm.

Tips 4

Selepas melakukan seks, wanita jangan bangun, rehat berbaring selama 10 minit untuk sperma menuju ke serviks wanita.

Tips 5

Ti

Jaga berat badan anda, kerana berat badan mempengaruhi kesuburan wanita dan lelaki dan menurunkan peluang untuk hamil.

Tips 6

cara mengira waktu subur

Pastikan pasangan anda tidak merokok. Merokok boleh juga merendahkan kesuburan. Elakkan merokok semasa mendapat peluang berjumpa dengan si suami.

Tips 7

670px-Conceive-when-in-a-Long-Distance-Relationship-Step-7

Dapatkan nasihat daripada doktor sejak daripada anda inginkan hamil. Pastikan bilangan sperma suami anda mencukupi dan keadaan rahim anda bersedia untuk hamil. Bebas daripada pcos, cyst dan sebagainya. Ini untuk mengelakan kesedihan setelah lama berusaha untuk hamil.

Dan juga memandangkan anda berdua duduk jauh sesama suami dan isteri.

Dapatkan Terkini Artikel dari Kami
Tips Hamil : Tips Bersalin : Tips Menyusu
100% Privacy. We don't spam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Sign up to our newsletter!