Ramai Usahawan Tidak Dapat Tinggalkan Zon Selesa Mereka.

BUSHNELL PICTURES

tumblr_lykq26hk4o1qkx90go1_1280

Salah satu halangan yang paling besar untuk memulakan usaha baru adalah “halangan keganasan,” seperti yang dipopularkan oleh Bob Proctor, jutawan dan usahawan terkenal dunia berusia 75 tahun. Ini adalah halangan khayalan yang sentiasa  muncul pada titik kritikal di mana kita akan melangkah keluar lebih awal daripada rakan-rakan atau pesaing, tetapi takut menyebabkan kita berhenti terus.

Semua orang mempunyai zon selesa, di mana mereka berasa dalam kawalan. Masalahnya ialah bahawa jika anda tinggal di zon selesa yang terlalu lama, anda tidak belajar dan mencapai matlamat baru. Menurut Bob, semua pertumbuhan berlaku di luar bahawa zon selesa, dan pinggir zon yang dipanggil halangan keganasan.

Jika anda ingin menjadi seorang usahawan dan memulakan perniagaan baru, anda mesti bersedia dan mampu memecahkan halangan keganasan anda. Jika anda berharap untuk berjaya , anda perlu bersedia untuk mempelajari kemahiran baru, set matlamat dan keluar dari zon selesa anda.

Mengatasi halangan keganasan memerlukan perasaan yang sangat ‘passion’ untuk impian baru, kesediaan untuk mengambil risiko, dan tekad untuk tidak pernah berhenti. Di samping itu, ia membantu untuk mempunyai beberapa strategi khusus, yang digariskan oleh Ingunn Aursnes, untuk membantu anda:

BUSHNELL PICTURES

1. Tetapkan matlamat yang tertentu, dan bukannya matlamat yang sekadar angan-angan.

Membuat kenaikan matlamat yang lebih kecil, jadi anda boleh melihat diri anda menjadikan setiap langkah, daripada menghadapi langkah saiz gunung. Buat gambar di fikiran anda daripada anda mencapai hasil akhir anda, seperti dapat bersantai di pantai tanpa perlu bimbang wang.
Kemudian tulis dan set keutamaan matlamat anda. Jika matlamat tersebut tidak ditulis, matlamat itu tidak wujud dan kita akan lupa pada matlamat tersebut. Tidak perlu terlalu teliti untuk melaksanakan. Lakukan secara berperingkat.

2. Ambil langkah pertama untuk matlamat anda.

Anda jangan pernah kemana-mana selagi anda belum memulakan langkah yang pertama. Ia bukan satu langkah yang terlalu besar, tetapi perlu pastikan anda mempunyai arah yang betul. Tetapkan sebesar mana kepentingan dan mula ukur sejauh mana pencapaian anda. Anda perlu ingat ada orang yang terpaksa ambik satu langkah kebelakang setelah dua langkah kehadapan telah diambil. Dan ini adalah normal.

Setiap orang lebih banyak belajar dari kegagalan daripada kejayaan. Semua orang belajar lebih dari kegagalan berbanding dari kejayaan. Melangkah ke hadapan, mencapai matlamat, adalah satu proses dan bukan satu gerakan berterusan. Selepas langkah pertama, kedua yang lebih mudah, dan selepas gol pertama memberi anda keyakinan, yang kedua akan menjadi lebih mudah.

3. Mengenal halangan dan melihatnya sebagai peluang pertumbuhan.

Rasakan kepuasan dalam meluaskan zon keselesaan anda, peluang untuk belajar, dan kemajuan ke arah matlamat anda. Gunakan mentor atau sokongan organisasi anda untuk mendapatkan anda lebih halangan, dan meraikan kejayaan.
Bagi ahli-ahli pasukan, jangan lupa tanggungjawab anda untuk membantu ahli-ahli lain untuk mereka menghadapi halangan mereka. Membantu orang lain adalah cara terbaik untuk melupakan ketakutan anda sendiri dan membina memuaskan hati kepimpinan serta pembelajaran.

Dapatkan Terkini Artikel dari Kami
Tips Hamil : Tips Bersalin : Tips Menyusu
100% Privacy. We don't spam.

2 thoughts on “Ramai Usahawan Tidak Dapat Tinggalkan Zon Selesa Mereka.

  1. nak jadi usahawan memang kena sentiasa ada backup plan…kalau dlm zon selesa je bukan sikap seorang usahawan yg sebenar…billionaire sprt bil gate pn sentiasa mncari peluang perniagaan wlopon dh mnjadi org terkaya di dunia..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Sign up to our newsletter!