Nutrisi Ibu Hamil Yang Membantu Kesihatan Ibu dan Bayi

ibu-dan-bayi

Nutrisi Ibu Hamil adalah penting untuk diketahui oleh ibu-ibu yang sedang mengandungi cahayamata mereka. Mempunya bayi adalah satu pengalaman yang sukar dilupai. Nutrisi yang baik adalah penting untuk diambil oleh seorang ibu hamil kerana ia akan disalurkan kepada bayinya.

 synopsis

Apa yang ada di dalam artikel ini?

Adakah perlu saya makan untuk dua orang?
Apakah yang perlu saya makan ?
Apakah yang perlu saya elakkan ?
Apa itu suplemen?

Amalan pengambilan makanan sihat sesama mengandung adalah sangat penting seperti juga dengan orang yang tidak mengandung. Pengambilan diet yang betul memberi pengaruh yang besar kepada ibu hamil secara keseluruhan dan juga keseluruhan keluarga

Adakah perlu saya makan untuk dua orang?

Makan untuk 2 orang itu adakah MITOS semata-semata. Ini adalah kerana 6 bulan pertama kehamilan, keperluan tenaga yang diperlukan adalah tidak meningkat, kerana badan anda boleh menyesuaikan dengan perubahan bayi yang di hamil. 3 bulan terakhir baru anda memerlukan tenaga yang lebih iaitu sebanyak 200 kalori atau lebih – bersamaan dengan hanya 2 keping roti, 1 keping keju pada roti bakar atau 2 pisang sahaja.

Anda mungkin mendapati selera makan anda semasa mengandung turun naik, tetapi anda tidak perlu makan terlalu banyak. Sekiranya berat badan naik mendadak, ini menyukarkan untuk amalankan diet untuk kurus, takut ia boleh menganggu pertumbuhan bayi di dalam kandungan.

Berat badan akan meningkat sedikit demi sedikit semasa mengandung tetapi ia bergantung kepada individu masing-masing. Semasa trimester pertama penambahan berat adalah beransur-ansur dan akan meningkat pada trimester ketiga. Berat badan keseluruhan mungkin akan meningkat kira-kira 10-12.5kg secara keseluruhan.

Makan secara teratur adalah penting untuk memastikan bayi anda mendapat semua nutrien yang bayi perlukan. 3 hidangan utama dan dua atau tiga makanan ringan yang sihat adalah disyorkan setiap hari. Walaubagaimanapun, sesetengah wanita ia makan pada jumlah yang kecil tetapi kerap untuk memastikan selera makan yang stabil dan mengurangkan ketagihan makanan.

Apa yang perlu saya makan?

Semasa hamil anda perlu makan untuk keperluan bayi dan diri anda sendiri.

Jadual di bawah adalah jadual makanan yang perlu di ambil oleh anda (english)

2

 

 

Apakah yang perlu saya elakkan ?

Terdapat beberapa jenis makanan yang perlu anda elok untuk mengelakan kecederaan bayi anda.

Dibawah adalah senarai makanan tersebut. Di harap anda berhati dengan makanan ini samada dimasak atau tidak di masak.

Elakkan

  • Sesetengah keju – mould-ripened cheese

Ini kerana keju ini mengandungi bakteria yang di panggil listeria yang boleh membahayakan bayi anda. Keju keras seperti cheddar, parmesan dan mozarella , itu adalah keju yang bagus di makan dan memberi khasiat kalsium kepada anda.

  • Makanan kurang masak seperti, telur, daging dan sebagainya. Semua makanan ini perlu di masak sepenuhnya. pastikan telur direbus keras dan elakkan makanan yang separuh masak.
  • Susu Unpasteurised dari biri-biri, lembu dll
  • Kerang – ditakuti keracunan makanan
  • Shark , ikan todak atau marlin – anda perlu menghadkan pengambilan seperti tuna kerana dirisaukan kandungan merkuri yang banyak dalam hidangan tersebut.
  • Hati atau produk hati – kerana produk ini mengandungi vitamin A, jika dos yang tinggi, ia boleh menjadi toksid
  • Alkohol – perlu dielakkan untuk di ambil, kepada yang Muslim HARAM untuk anda ambil arak.
  • Hadkan – pengambil kafein, pengambil yang banyak boleh menyebabkan risiko keguguran. Jika sedikit tidak mengapa. Elakkan dari mengambil 2 cawan penuh kopi dan 4 cawan penuh setiap hari.
  • Makanan dan minuman yang tinggi gula dan garam. Makanan sebegini hanya memberikan kalori kosong kepada badan kita. sila minimum ambil makanan jenis ini untuk kesihatan berpanjangan.
  • Terakhir sekali, pastikan anda membasuh tangan anda semasa menyediakan makanan di rumah. Begitu juga dengan sayur2 dan buahan yang disediakan untuk keluarga anda

Apa itu suplemen?

Berhati-hati dengan jangan mengambil berlebihan dos vitamin. Seperti vitamin A, jika berlebihan ia dikira sebagai toksid, ia akan membahayakan diri dan bayi anda.

Suplemen yang perlu yang anda ambil semasa hamil adalah :

Asid Folic – Secara ideal anda perlu ambil 400mg suplement daripada saat anda mengambil keputusan untuk hamil sehingga bayi 12 minggu kehamilan. Ini boleh merendahkan risiko bayi dilahirkan kerosakan neral tube.

Vitamin D – Mengambil sekurang-kurangnnya 10 microgram vitamin D seharian sepanjang kehamilan adalah penting dan ibu menyusu juga selalu kekurangan nutrien ini.

Pengambilan multivitamin juga perlu semasa sepanjang kehamilan anda.

Sila dapatkan Set Kehamilan Shaklee dari kami dengan segera.

Dapatkan Terkini Artikel dari Kami
Tips Hamil : Tips Bersalin : Tips Menyusu
100% Privacy. We don't spam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Sign up to our newsletter!