Kesihatan Gigi Untuk Ibu Hamil Elak Lahirkan Bayi Pramatang

Pastikan ibu floss gigi selepas makan, jangan biar sisa makanan melekat di celah gigi

Salam semua pembaca di MamaAlya.

Saya sangat bertuah kerana empunya blog Puan Haridah Sahri kerana sudi menjemput saya untuk menulis dalam blog beliau yang menjadi ikutan ramai ibu-ibu hamil.

Saya ingin berkongsi dengan pembaca semua mengenai penjagaan gigi semasa hamil.

Gigi? Salah baca ke?

Tak, memang gigi. Ramai ibu-ibu hamil yang hanya mengambil berat soal pemakanan, vitamin, kejang kaki, muntah-muntah namun kesihatan gigi juga adalah sangat penting untuk ibu mengandung.

Perubahan hormon semasa hamil turut memberi perubahan kepada gusi. Kesan langsung kepada gusi ialah gusi akan membengkak dan lebih lembut kerana peningkatan bekalan darah ke gusi. Tak hairanlah jika ibu dapati gusi mudah berdarah ketika mengandung.

Yang kedua, bagi ibu yang mengalami morning sickness yang muntah tak kira masa. Ibu perlu tahu bahawa, selepas muntah, asid yang boleh melarutkan lapisan luar gigi akan dihasilkan dna ini meningkatkan risiko gigi berlubang.

Selain itu, perubahan tabiat pemakanan yang mengidam macam-macam terutamanya makanan manis dan asam juga boleh mengundang masalah kepada gigi.

Ada juga yang berpendapat bahawa sakit gigi semasa hamil berpunca daripada kekurangan kalsium dalam darah ibu.

Akibatnya, gigi dan gusi mudah dijangkiti kuman dan memberi rasa tidak selesa  kepada gusi dan gigi ibu. Ini boleh menimbulkan tekanan. Pengalaman indah sebagai wanita hamil tentu jadi tak menyeronokkan.

Pastikan ibu floss gigi selepas makan, jangan biar sisa makanan melekat di celah gigi
Pastikan ibu floss gigi selepas makan, jangan biar sisa makanan melekat di celah gigi

Komplikasi masalah gusi dan gigi ketika mengandung.

Walaupun kaitan antara masalah gusi dan komplikasi ketika hamil sukar untuk dibuat kesimpulan kerana biasanya terdapat sebab-sebab lain yang mungkin terlibat, namun satu kajian yang dilakukan antara tahun 1996 dan 2006 yang melibatkan 12 negara menemui kaitan secara langsung antara masalah keradangan gusi dan kelahiran pramatang, kurang berat bayi atau kedua-duanya.

Namun, kajian selepas itu mengesahkan bahawa kedua-duanya tidak berkaitan.

Walaupun begitu, adalah baik jika ibu dapat menjaga kesihatan dan kebersihan mulut kerana beberapa doctor gigi mungkin tidak setuju untuk memberi rawatan pergigian semasa mengandung, terutamanya jika perlu mencabut gigi.

Ubat bius yang bakal diberi, dikhuatiri boleh memberi kesan kepada bayi dalam kandungan, manakala beberapa doctor gigi berpendapat sebarang rawatan terutamanya mencabut gigi adalah tidak perlu kerana sakit gigi adalah perubahan normal ketika mengandung.

Sekiranya masalah gigi ibu disebabkan oleh jangkitan kuman dan gigi perlu dicabut, risiko jangkitan merebak ke jantung adalah tinggi dan ibu mungkin memerlukan antibiotic sebelum rawatan cabut gigi dilakukan.

Pemeriksaan gigi rutin ketika hamil

Pada awal kehamilan, lalukan pemeriksaan gigi untuk memastikan gigi ibu dalam keadaan baik walaupun tiada sakit. Jangan lupa dapatkan nasihat doktor gigi mengenai kaedah yang betul penjagaan gigi sepanjang kehamilan.

Jika perlu dapatkan rawatan, beritahu doktor yang ibu sedang mengandung, manalah tahu belum nampak perut kan. Supaya rawatan yang sesuai boleh diberikan kepada ibu hamil.

Jalani pemeriksaan gigi, elakkan kesakitan sewaktu hamil
Jalani pemeriksaan gigi, elakkan kesakitan sewaktu hamil

Jaga kebersihan mulut

  • Lakukan rutin pembersihan gigi dan gusi dengan baik sekurang-kurangnya 2 kali sehari.
  • Jika ibu alah dengan berus gigi, carilah berus gigi yang lembut atau bersaiz kecil. Berus gigi kanak-kanak pun jadilah asalkan boleh memberus gigi.
  • Jika alah pada ubat gigi pula, mungkin terpaksa gunakan ubat gigi kanak-kanak juga. Tapi pastikan ubat gigi yang mengandungi flourida dan gunakan flos setiap kali selesai makan dan sebelum tidur.
  • Berkumur dengan ubat kumur yang mengandungi antiseptik juga membantu membersihkan permukaan gigi. Ia mampu mengeluarkan sisa makanan dan menghilangkan lapisan plak sekaligus membebaskan kuman secara keseluruhan daripada rongga-rongga mulut.
  • Setiap kali lepas muntah akibat alahan, ibu disarankan berkumur bagi mengurangkan kesan asid dalam mulut.

Jaga pemakanan dan pilih makanan yang sihat

Kurangkan pengambilan makanan yang manis dan melekit. Seperti yang kita sedia maklum, makanan bergula tidak baik untuk kesihatan gigi kerana boleh menyebabkan kerosakan.

Pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin B6 dan vitamin C dapat membantu melindungi gusi agar lebih kuat dan tidak mudah berdarah.

Vitamin B6 boleh diperoleh daripada makanan berasaskan biji-bijian dan kekacang, manakala vitamin C pula didapati daripada buah-buahan berwarna cerah dan segar seperti betik, jambu batu, oren dan sayuran hijau.

Yang paling penting untuk ibu hamil ialah mengambil zat kalsium yang cukup untuk memastikan gigi dan gusi kekal sihat dan kuat. Disamping kekurangan kalsium juga boleh menjadi penyebab sakit gigi.

Diharap ibu-ibu mendapat manfaat daripada perkongsian saya. Jika ingin mendapatkan ilmu penyusuan, untuk persediaan bila ibu malahirkan anak nanti. Semoga anak kita mendapat yang terbaik daripada kita dan itu salah satu cara paling utama untuk mengekalkan hubungan antara ibu dan anak. Jemput berkunjung ke blog saya ya.

Dapatkan Terkini Artikel dari Kami
Tips Hamil : Tips Bersalin : Tips Menyusu
100% Privacy. We don't spam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Sign up to our newsletter!