Kenapa Ujian Personaliti Penting dibuat Sejak Kecik

10403067_10152875431883832_9174603270739808486_n

Geng Whatapps sekolah dok update derang ada baru nk sambung Master.. ok la dalam umur 35 nih.. tak tua lagi la kan untuk belajar.. hihi..

Kalau kenang kenangan silam, mmg saya dulu kiranya antara top student la untuk kelas Sains.. PMR mmg dapat 8A 1B (B pendidikan islam pulak tuh.. hihi dah la sekolah SMKA) haha..

Masa matrik saya still ok… Then saya sambung belajar Komputer Sains kt UKM… masa nih saya semakin teruk result sebenarnya.. mmg pelik jugak.. tp redha jel… mmg belajar mcm tak masuk kt otak..

Pastu lepas grad saya sambung jd RA, pun still buat programming.. Masa tu projek trafik light (still ada lagi projek tu).. mmg 3 tahun keje, programming tak siap2…

Kemudian… nak jadi cerita.. saya analisa brainchecker untuk anak saya di PWTC, masa tu ada event Smarkids.. Just basic report kami buat.. dia scan jari untuk tau potensi diri..

Sebab harga tak mahal sangat saya pun buat jugak…

Then baru realize.. analisa jari tersebut, dia scan 10 jari, dan setiap jari mewakili satu potensi.. Nak tau apa potensi ke-10 saya?? Ianya adalah potensi pengaturcaraan dan penaakulannnnn.. hahahahahah.. mmg patut laaaaaaaa… mmg potensi buat programming nih adalah paling teruk… kalau saya nk kuasai, memerlukan effort yg sangat tinggi…

itulah bagusnya kita mengetahui diri kita.. memang Nabeelah, Nabeehah dan Iffat semua dah buat analisa tuh.. fateh dan Aufa jek tak buat lagi, mmg laporan tu sangat berguna jadi rujukan kami..

Contohnya, memang Nabeelah agak rendah di Matematik.. mmg result exam matematik dia agak rendah dan kalau kita ajar matematik pun agak susah dia nk fahamm.. berbeza dgn subjek bahasa, mmg markah tinggi2..

So, pada adik2 yang masih di sekolah, mmg bagus ambik ujian mcm nih.. jgn tersilap course.. kalau tak match dengan personality kita.. means effort kena kuat untuk kuasai bidang tuh..

Dapatkan Terkini Artikel dari Kami
Tips Hamil : Tips Bersalin : Tips Menyusu
100% Privacy. We don't spam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Sign up to our newsletter!