Diet Ibu Menyusu agar Langsing Semulajadi

diet-untuk-ibu-menyusui

breastfeeding-mum

 

Diet ibu menyusu adalah penting untuk memastikan pengeluaran susu adalah berjalan dengan lancar. Ramai ibu-ibu mahukan tubuh yang kurus dan langsing selepas melahirkan apabila banyak bahagian-bahagian tubuhnya mengembang apabila melahirkan.

Kuantiti pengeluaran susu ibu adalah bergantung kepada pengambilan ibu tersebut dan disamping pengambilan air masak yang mencukupi. Ini kerana pemakanan atau diet memainkan peranan dalam pengeluaran susu ibu. Jika ibu tidak cermat dalam pengambilan makanan biasanya akan memberi kesan kepada bayi seperti kembung perut dan sebagainya. Terdapat juga bayi tidak mendapat mineral dan vitamin secukupnya kerana diet ibu tidak betul.

gmok

Terdapat banyak makanan untuk kurus yang tidak selamat untuk bayi, begitu juga dengan jamu-jamu langsing yang tidak sesuai dengan bayi. Biasanya produk kurus seperti ini mengandungi bahan kimia yang tidak selamat untuk bayi.

Bentuk badan ibu selepas melahirkan adalah bergantung kepada gizi makanan yang diambilnya. Tanpa mengurangkan portion makanan yang diambil, ibu tersebut boleh juga menjadi langsing, tetapi yang penting ibu tersebut tahu apakah gizi yang perlu diambil olehnya dan kesan kepada bayinya.

Cara Langsing Semulajadi

Berikut adalah tips langsing semualajadi mengikut diet pemakanan dan tidak kesan yang buruk kepada bayi.

  • Tenaga ibu selepas bersalin adalah tinggi di awal 6 bulan selepas kelahiran. Ini kerana memang badan telah dipersiapkan sebegitu sejak hamil lagi, jadi ibu tidak perlu mengambilkan makanan yang banyak untuk bekalan tenaga.
  • Gizi yang diambil adalah perlu seimbang. Gizi yang penting untuk bayi seperti sayuran hijau, buah-buahan, kalori dari haiwan dan tumbuhan. Menu semulajadi ini tidak memberi kesan kepada bayi.

diet-untuk-ibu-menyusui

  • Banyak kajian dan penelitian yang dibuat, bahawa berat badan ibu selepas bersalin turun 0.5kg – 1kg. ┬áJika penyusuan dibuat secara eksklusif maka penurunan berat badan mereka adalah lebih cepat. Sungguhpun begitu, selepas 6 bulan, penurunan lagi berat badan akan berlaku walaupun tak sebanyak semalam 6 bulan pertama penyusuan.
  • Ibu menyusu juga perlu minum 6-8 gelas air sehari kerana apabila menyusukan bayi banyak air digunakan. Pengambilan susu segar adalah lebih baik daripada mengambil susu yang tidak semulajadi. Ini kerana bahan kimia didalamnya boleh memberi kesan kepada bayi.
  • Anda juga perlu melakukan senaman untuk meningkatkan ketahanan dan daya tubuh. Kegagalan menurunkan berat badan selama menyusukan badan adalah kerana ibu kurang bersenam dan melakukan aktiviti harian.

Produk Langsing Semulajadi

Shaklee terdapat produk set kurus yang boleh melangsingkan dan yang pasti ianya adalah selamat untuk bayi juga.

set kurus shaklee

 

Seperti lecithin ianya adalah berasaskan soya, manakala Omega adalah berasaskan minyak ikan, dan sebenarnya Omega juga bagus untuk otak bayi, adalah bagus ibu mengambil produk ini.

Manakan alfalfa adalah tumbuhan alfalfa dan ianya juga adalah milk booster, susu boleh banyak bila makan produk ini.

Dan seterusnya, bagi ibu menyusu, di antara Cinch dan ESP, adalah lebih baik ambik ESP kerena ESP juga boleh membanyakkan susu dan memekatkan susu badan.

Jika puan-puan masih ragu-ragu dan perlukan kidmat konsultasi sila hubungi kami.

Mamalya Shaklee Distributor 906690

0132911762

Dapatkan Terkini Artikel dari Kami
Tips Hamil : Tips Bersalin : Tips Menyusu
100% Privacy. We don't spam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Sign up to our newsletter!