4 Kunci Untuk Kurus Dan Kekal Kurus

kempis perut

Percaya tak kalau saya katakan bahawasanya nak kurus tu sebenarnya payah?
Nak kurus kena beli macam-macam, banyak belanja sampai ratus/ribu. Sekali dah mengembang badan memang jenuh nak turunkan balik. Tambah lagi makanan sedap merata-rata boleh didapati dengan jadi camno nak berdiet??
Dah tu, kenapa saya pula yang beriya-iya nak kurus, dan (ehem..) maintain kurus selama 2 tahun selepas beranak, siap pulak jadi personal coach ibu-ibu yang mahukan berat badan yang di idamkan?
Sebab nak kurus dan nak kekal kurus, tak susah sebenarnya.Asalkan kita jaga empat kunci ini kerana jika tidak, konfom berat yang anda dapat tu hanyalah sementara.

Kunci Asas Untuk Dapat Dan Kekalkan Berat Idaman

Tidur Yang Cukup

Ketika kita tidur, tubuh kita tidak berehat sebenarnya setiap sel dalam tubuh sedang bekerja bahan kotos dan toksin, serta memulih apa yang patut dari aktiviti kita di siang hari.
Tak cukup tidur, bererti tak cukuplah masa untuk buat semua-semua tu, dan sudahnya, nutrisi seperti karbohidrat yang tak sempat dicernakan oleh tubuh akan disimpan dulu sebagai LEMAK.

Makan Yang Sihat

Ni lah salah satu faktor yang paling orang malas nak buat. Hehe.. memilih makanan yang sihat sahaja adalah masih satu cabaran dan godaan.
Tak perlu pening-pening, langkah mudah yang anda boleh buat, adalah jadikan 90% dari masa makan anda dengan yang sihat belaka, dari tak langsung dan ia terbukti dalam kajian, adanya masa untuk anda menikmati makanan tersebut, anda dapat mengekalkan berat badan ideal anda dengan lebih lama dan berkesan.
(gambar makan yang sihat, kesan)

Minum Air Masak

Kenapa air masak? Sebab 70% tubuh anda mengandungi air, 3 hari anda tak minum anda akan mati berbanding 7 hari anda tidak makan. Power kan kuasa air?
Anda hanya perlu minum air mengikut keperluan/berat terkini anda, iaitu satu liter untuk setiap 25 kg tubuh anda. Terlalu banyak air juga tidak bagus kerana ia akan menyebabkan anda ‘water toxic’.
*ada app untuk membantu anda tahu berapa jumlah air yang telah diminum. Saya rekomen app ‘carbodroid’ kat Play Store.

Workout

Yang ni, nak tak nak, mesti lah buat. Walaupun hasil tubuh badan kita adalah 70% dari makanan, baki 30% iaitu senaman juga perlu dilakukan, kerana senaman berfungsi untuk trim lebihan kulit (agar cepat sket kecut dan sepadan dengan tubuh), meningkatkan stamina dan fleksibiliti, serta membentuk dan memantapkan otot.
kempis perut
Umpama plastisin, jika kita bentukkan ia dengan jari-jemari mengikut kehendak kita, pasti ia berbentuk cantik kan? Begitulah juga prinsipnya dalam workout, selain meningkatkan stamina.
Sekiranya anda memerlukan bantuan/panduan untuk kurus, anda boleh hubungi saya untuk ketahui cara yang terbaik dan serasi dengan diri, untuk mendapatkan berat idaman melalui personal coaching dengan saya, sesuai dengan bajet.

Sila klik Set Kurus Shaklee

Untuk Konsultasi hebat dari saya hubungan saya di MommyLotte.com

Dapatkan Terkini Artikel dari Kami
Tips Hamil : Tips Bersalin : Tips Menyusu
100% Privacy. We don't spam.

One thought on “4 Kunci Untuk Kurus Dan Kekal Kurus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Sign up to our newsletter!